Tekst- & Liedinterpretatie

ERVARINGEN


Deelnemers van de eerste reeks schreven op Facebook over de workshop:


"Gisterenavond weer een intense workshop gehad. Al veel bereikt, smaakt naar meer... nog zoveel te leren" - Anita


"Ik heb aan de eerste workshopreeks deelgenomen en ontzettend veel geleerd! Je gaat diep in op de betekenis en subtekst en je leert om heel bewust interpretatiekeuzes te maken. Het was supergezellig en leerzaam, ik raad het iedereen aan die verdieping zoekt in tekstinterpretatie" - Nick


"Martijn weet heel goed hoe hij je kwaliteiten naar boven kan halen. Mega leerzaam en ontzettend leuk! ..." - Alexander


"Leerzaam, inspirerend, confronterend, spiegelend, creatief, opbouwend, verrassend en gezellig. Dus als je jezelf wilt ontwikkelen en wilt groeien als zanger en speler: gewoon doen!" - Leon


"Ontzettend leuke, leerzame en inspirerende en super gezellige workshop. Ik (...) vond de persoonlijke aanpak ontzettend prettig (...) Je doet het super!" - Michelle


OMSCHRIJVING

 

De workshopreeks “Tekst- & Liedinterpretatie” bestaat uit 5 workshops van 3 uur. Tijdens deze workshops leer je hoe je als acteur met tekst om kunt gaan, je in je personage verdiept en het publiek echt in je verhaal mee kunt nemen.We duiken samen in de tekst en het personage en vragen ons onder andere af:

 

- Wat wordt er gezegd/gezongen en (vaak veel interessanter) wat juist niet?

- Waarom worden dingen gezegd of niet gezegd?

- Wat wordt er precies bedoeld/wat is het doel?

- Welke impulsen zijn er, waar komen die vandaan en door wie/wat worden die veroorzaakt?

- Wat is het onderliggende probleem/de 'angel'?

- enz. enz.

 

Natuurlijk gaan we ook vooral veel en uitgebreid oefenen. Eerst aan de hand van een kort tekstje, daarna doormiddel van een complete scène en tot slot naar eigen keus een monoloog of solonummer (wat natuurlijk niets anders is dan een gezongen monoloog).

 

Tijdens de workshops zal ik je intensief coachen en uitdagen om het onderste uit de kan te halen. Daarnaast ga je ook naar elkaar kijken en samen over de tekst/de personages praten, zodat je ook bij anderen leert te zien wanneer iets sterk is, wanneer het minder werkt en waarom.

Het is niet erg als het niet lukt om alles meteen toe te passen. Het gaat erom dat je leert hoe je met tekst om kunt gaan, zodat je daar als acteur in de toekomst echt iets aan hebt en verder mee aan de slag kunt. Wat voor soort rol (of nummer) je ook speelt/zingt, hoe groot of klein ook; het principe blijft altijd hetzelfde.

 

Alles met als doel: Niet 'acteren'. Niet 'zingen'... Het verhaal vertellen en ZIJN!

 

 

VOOR WIE?

 

We werken in een kleine groep van  8 á 9 deelnemers, zodat er ruimte is voor persoonlijke aandacht en we dieper op zaken in kunnen gaan. Deze workshopreeks is daardoor uitermate geschikt voor de ambitieuze amateur die lekker met theater bezig wil zijn en zich verder verder wil ontwikkelen, maar ook ideaal als gedegen voorbereiding op audities voor een rol of voor-/vakopleiding.

 

 

PROGRAMMA

 

Workshop 1: Kennismaking & Introductie Elementen

Nadat we kort kennisgemaakt hebben met elkaar gaan we meteen aan de slag. Door middel van verschillende spel- en tekstoefeningen snuffelen we aan de verschillende onderdelen die het later mogelijk maken om de diepte in te gaan.

 

Workshop 2: Analyseren van scène en personage

Na de eerste workshop heeft iedereen een scène gekregen die je inmiddels uit je hoofd kent. We gaan de scène en personages die erin voorkomen bespreken/analyseren en er daarna aan werken. Eerst in groepjes en later voor elkaar. Misschien heeft een ander groepje dezelfde scène, dan wordt ook mooi duidelijk hoe een scène op twee verschillende manieren gespeeld kan worden en het allebei goed kan zijn. Het is en blijft natuurlijk interpretatie.

 

Workshop 3: Reproduceren en uitdiepen

We gaan verder werken aan de scène en personages om dat waar we de vorige keer achter zijn gekomen verder toe te leren passen en uit te diepen. Ook heb je inmiddels het solonummer (of de monoloog) waar je tijdens de laatste twee workshops aan wilt werken gekozen en de tekst daarvan meegenomen. Deze gaan we bespreken en bekijken wat de aandachtspunten zijn, zodat je daar thuis vast mee aan de slag kunt.

 

Workshop 4 en 5: Tekst- en Liedinterpretatie individueel

Na een warming-up gaan we aan de slag met de nummers en/of monologen die jullie hebben voorbereid. Er zal met iedereen 20 minuten individueel gewerkt worden om zoveel mogelijk uit het nummer/de monoloog te halen, terwijl de andere deelnemers veel leren door te kijken en mee te denken. Ook kunnen deelnemers gevraagd worden om tegenspel te geven of oefeningen mee te doen.

De deelnemers leveren voor deze workshop tijdig een begeleidingsband aan. In overleg kan er (tegen bijbetaling) ook een pianist worden ingehuurd om nog beter te kunnen werken. In dat geval dienen de deelnemers zelf voor bladmuziek te zorgen.
PRAKTISCHE INFORMATIE EN KOSTEN

 

Door het succes van de 6 eerdere edities komt de workshopreeks deze winter terug!


Start in februari 2020 en ook deze keer is de keus aan jou!

- De locatie: Regio IJmuiden of Amsterdam

- De dag: geef je beschikbaarheid door, de planning wordt gemaakt op basis van beschikbaarheid.

 

Heb je interesse? Meld je vandaag nog vrijblijvend aan via het aanmeldformulier. Doe dit uiterlijk op maandag 20 januari 2020 en ontvang €20,- nieuwjaarskorting!


Kandidaten worden geplaatst op volgorde van aanmelding, dus zorg dat je er als eerste bij bent!


Locatie

Keus: regio IJmuiden of Amsterdam

Aantal deelnemers

8 á 9

Aantal Workshops

5

Tijd

19.30-22.30u

Periode

Week 9 t/m 13 2020

Kosten

€ 175,- (€155,- met nieuwjaarskorting)

- Op deze workshopreeks zijn de algemene voorwaarden (pdf-bestand) van toepassing.

- In verband met de opbouw van het programma kan deze workshopreeks alleen als geheel worden gevolgd en is het deelnemen aan losse workshops niet mogelijk.

 

 

MAATWERK

 

Ben je opzoek naar iets anders? Laat het weten, als er voldoende vraag naar is, kan het wellicht in het aanbod worden opgenomen.

Wil je een workshop volgen met een groep vrienden of vereniging? Neem contact op via het contactformulier, dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

 

 

NIEUWSBRIEF

 

Voortaan als eerste op de hoogte van nieuwe workshops, cursussen en producties die voor jou interessent zouden kunnen zijn? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!


Copyright © All Rights Reserved